
Op het spreekuur zag ik een 56 jarige chauffeur voor een rijbewijskeuring. De chauffeur gaf aan dat hij sinds een aantal jaar klachten heeft van beide schouders. Een aantal jaar geleden heeft hij fysiotherapie gehad en een consult bij de huisarts, maar er heeft recent geen enkele arts of therapeut meer naar gekeken. ‘Het zal wel artrose zijn, want dat zit bij ons in de familie’. Door de beperking aan de schouders heeft deze chauffeur er voor gekozen om minder te gaan werken, zodat hij meer herstel momenten heeft door de week. Hij heeft zich niet gemeld bij een bedrijfsarts en heeft zich niet ziek gemeld.
De chauffeur doet zichzelf hiermee tekort. Door de medische klachten is hij niet in staat de volledige uren te werken en is hij dus feitelijk gedeeltelijk ziek. Het is daarom altijd raadzaam om bij (werkgerelateerde) gezondheidsklachten een bedrijfsarts te consulteren. Het is altijd mogelijk om een consult bij een bedrijfsarts te krijgen, ook als je niet verzuimd.
Gezien beschreven klachten van de werknemer en het voorkomen van artrose in de familie is het voor de hand liggend dat er sprake is van artrose. Toch wijst deze casus het belang van goed lichamelijk onderzoek aan!
Bij lichamelijk onderzoek was de werknemer in staat om de schouders normaal naar binnen en naar buiten de draaien, zonder pijn of bewegingsbeperking. Bij het voorwaarts heffen was er sprake van een beperking op 90 graden door pijn. De grootste beperking zat achter bij het zijwaarts heffen. Hier was sprake van een zogenaamde ‘painfull arc syndrome’. Waarbij er sprake is van (de meeste pijn) tussen de 60- 120 graden. Deze klachten zijn meer passend bij een inklemmingsyndroom van de schouderpees. Er is onvoldoende ruimte tussen het schouder dak waardoor er ontsteking en zwelling van de pees optreed. Dit geeft pijnklachten en bewegingsbeperking van de schouder.
Er zijn verschillende behandelingen voor een impingement syndrome (of subacrominaal pijnsyndroom, waaronder fysiotherapie, injectie of operatie. Het mogelijkheden zijn afhankelijk van de oorzaak van de klachten.
Ik heb de werknemer geadviseerd om naar de huisarts te gaan en aanvullend onderzoek te laten verrichten door de orthopedisch specialist in het ziekenhuis en eventuele behandeling.
Een leerzame casus waaruit het belang van gedegen anamnese en lichamelijk onderzoek naar voren komt. Ook bij een rijbewijskeuring heeft iedere werknemer recht op een goed onderzoek.
Keuringsarts Noord Nederland heeft een goed regionaal netwerk van artsen en therapeuten. Wij kunnen altijd vrijblijvend adviseren bij welke therapeut u terecht kunt voor behandeling.